Zomertijd: høken op de motor!

De zomer staat weer voor de deur en dat betekent natuurlijk maar één ding: de motor kan weer uit de schuur gehaald worden! Heb je er nog geen een? Ga dan gauw eens langs bij Gebben Motoren! Dan kun je binnenkort ook heerlijk toeren in de zon, genieten van het Hollandse landschap en af en toe de gashendel flink losdraaien! Of heerlijk crossen door de bossen of het weiland op je crossmotor.

De mannen van boerenrockband Normaal waren er ook dol op. Over hun avonturen op de crossmotor zingen ze in De Motorcross Is O.H.I.O.. In de Achterhoek was niemand veilig voor de snelheidsduivels. Dat het ook verkeerd kan aflopen beschrijven Jolink en consorten in hun bekendste hit Oerend Hard.

Naast hun voorliefde voor motoren en ruige gitaren staat Normaal natuurlijk ook vooral bekend om hun teksten in het Achterhoekse dialect. Teksten die door velen worden meegezongen, maar waarvan de meesten waarschijnlijk niet eens weten waar ze nu precies over gaan. Want wat is nou eigenlijk høken en waar staat O.H.I.O. voor? Een aantal typische Normaal-termen wordt hieronder uitgelegd!

Høken

Høken is normaal, het was de lijfspreuk van menig tiener in de jaren ‘80 van de vorige eeuw. Waar het enerzijds onlosmakelijk verbonden lijkt te zijn met bier en vrouwen, slaat het volgens de mannen van normaal op “alles wat leuk is, maar wat niets met seks en/of geweld te maken heeft”.

Brekken en angoan

Brekken en angoan zijn twee termen die regelmatig worden genoemd in combinatie met høken. Het komt dan ook grotendeels op hetzelfde neer. ”Brekken en angoan” staat voor een feestje bouwen, de tent afbreken.

Daldeejen

Daldeejen lijkt een soort beschaafde variant te zijn van het bovengenoemde. Het staat eenvoudigweg voor pleziermaken en even uit de dagelijkse sleur komen. Of, zoals Bennie Jolink het zingt: “As ’t werk gedoan is dan begint ’t pas goed, ja dan geet ’t an ’t daldeejen.”

O.H.I.O.

De Motorcross Is O.H.I.O. is zoals gezegd een lofzang aan het adres van de motorsport. Het lied begint dan ook met de zin: “’t Mooist dat ik in mien leaven ken, dat is de motocross”. O.H.I.O. wordt uitgesproken zoals de gelijknamige Amerikaanse staat, maar de afkorting staat in de praktijk voor Onmeunig Heavig In Orde. Met andere woorden: de motorcross is het beste wat je kan overkomen.

Alderbastend hard

Deze laat zich waarschijnlijk wel raden. Alderbastend hard, zoals het gelijknamige nummer van het album Høken Kreng heet, staat voor niets anders dan keihard. Keihard scheuren en muziek maken.