Wat is een e sigaret vloeistof?

Bij het elektrisch roken wordt vloeistof verdampt. Deze vloeistof is verkrijgbaar in verschillende varianten. Ben je benieuwd wat deze een e sigaret vloeistof precies is en hoe het je bijvoorbeeld kan helpen bij het stoppen met roken? Hieronder leggen we het uit.

Wat zit er in e sigaret vloeistof?
In e sigaret vloeistof zitten verschillende stoffen, namelijk: propyleenglycerol, glycerol, metalen, aldehyden, nitrosamines en eventueel nicotine. Er wordt dus geen tabak verbrand bij elektrisch roken. Hierdoor is een elektrische sigaret gezonder dan een normale sigaret. Dit betekent echter niet dat elektrisch roken helemaal gezond is, aangezien uit onderzoek is gebleken dat e-sigaretten wel schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn.

Het verschil tussen PG en VG
Vloeistoffen voor elektrische sigaretten kunnen gemaakt worden op basis van propyleenglycol (PG) of een plantaardige glycerine, ook wel Vegetable Glycerin (VG). De smaak en nicotine worden beter opgevangen in PG vloeistoffen. Het is echter wel belangrijk om er rekening mee te houden dat PG vloeistoffen scherper zullen aanvoelen in de keel. Wanneer je hier niet van houdt, is dit type vloeistof dus een wat minder goede keuze. Je kunt in dat geval kiezen voor VG vloeistoffen. Deze voelen wat zachter aan voor je keel. Met een vloeistof met VG worden er ook grotere dampwolken gemaakt. Dit type e-liquid is wel een stuk stroperig en is daarom niet geschikt voor kleinere e-sigaretten.

E-liquid met of zonder nicotine
Bij het kiezen van een e sigaret vloeistof kom je een ruim aanbod met verschillende nicotinegehaltes tegen. Over het algemeen varieert het gehalte tussen de 12 mg/ml en 0 mg/ml nicotine. Wanneer je kiest voor 12 mg/ml zal de damp scherp aanvoelen in de keel. Dit komt het meeste overeen met het roken van een traditionele sigaret. Een lager nicotinegehalte betekent ook een zachter gevoel voor de keel. Een e sigaret vloeistof zonder nicotine geeft dan ook geen scherp gevoel.

Nicotinegehalte afbouwen
Het is mogelijk om een e-sigaret te gebruiken wanneer je wilt stoppen met roken. Je kunt van de nicotineverslaving afkomen doordat er vloeistoffen met verschillende hoeveelheden nicotine beschikbaar zijn. Je kunt het nicotinegehalte in de vloeistof hiermee stap voor stap verlagen. Je kunt zelfs vloeistoffen met verschillende nicotinegehaltes met elkaar mengen om het afbouwen nog geleidelijker te laten gaan. Uiteindelijk kun je een e sigaret vloeistof zonder nicotine gaan gebruiken.

E sigaret vloeistof smaken
Er is besloten dat vloeistoffen voor de e-sigaret geen smaakjes meer mogen bevatten. Voorheen was het mogelijk om voor verschillende smaken te kiezen, zoals aardbei, koekjes, karamel, banaan en nog veel meer. Deze smaken worden verboden om ervoor te zorgen dat jongeren niet te makkelijk meer verleid worden om elektrisch te gaan roken (en uiteindelijk misschien zelfs traditioneel te gaan roken). Vloeistoffen met tabakssmaak worden niet verboden. Er zijn dus verschillende keuzes die je kunt maken wanneer je een e sigaret vloeistof wilt kopen. Er is een ruim aanbod met vloeistoffen met verschillende nicotinegehaltes en met VG of PG.