Uitleg: wat is hout met vingerlas?

Heeft u ooit gehoord van hout met een vingerlas? Dit is een methode die veel wordt gebruikt bij houtbewerking. Vingerlassen is een methode om twee soorten stukken hout aan elkaar te verbinden. De kenmerken van deze methode zijn dat het een precies werkje is, maar dat de verbindingen van hout altijd kaarsrecht zijn en altijd stabiel en stevig. Maar wat is een vingerlas precies en welke voordelen biedt het?

Wat is vingerlas?
De methode vingerlas is dus een verbinding tussen twee stukken hout die naadloos in elkaar passen. Deze verbinding wordt gemaakt door twee in elkaar passende freesfiguren met elkaar te verbinden, De freesfiguren die in de uiteinden van het hout worden frees die zijn in de vorm van een vinger,  daar komt de naam vingerlas vandaan. Om de verbinding nog sterker te maken wordt het hout verlijmd waardoor er een nog stabielere en sterker verbinding ontstaat. De vingerlas methode wordt niet alleen door hobbyisten gebruikt maar ook door vele bedrijven. Het voldoet namelijk ook nog eens aan de internationale standaard (DIN 68140). Heeft u een  houtverbinding die dit certificaat heeft? Dan weet u zeker dat de twee stukken hout stabiel en stevig zijn en naadloos op elkaar aansluiten.

Wat levert het voor voordelen op?
De vingerlas methode kent veel voordelen. Allereerst natuurlijk het feit dat een houtverbinding altijd stabiel, stevig en van hoge kwaliteit is. Maar daarnaast biedt de vingerlas methode ook als voordeel dat de verbinding altijd kaarsrecht is. Iets wat bij producten van hout zoals ramen, deuren of kozijnen wel noodzakelijk is. Ook is de vingerlas methode goed voor het hout zelf. Hout heeft als eigenschap dat het naar verloop van tijd kan uitzetten of kan gaan buigen. Door de vingerlas methode wordt de spanning van het hout verminderd. Dit heeft als resultaat dat het hout minder snel gaat buigen, uiteenzetten of kromtrekken. Op deze manier biedt de vingerlas methode dus niet alleen een kaarsrechte verbindingen, mar worden de eigenschappen van hout ook goed benut. Daarnaast is het ook een duurzame methode van produceren. Door het toepassen van de vingerlas techniek kan elk stuk hout worden (her)gebruikt. Resthout met een minimale lengte van 20 cm kan worden gebruikt om nieuwe houtverbindingen te maken. Ook kunnen diverse soorten hout met elkaar worden gecombineerd en verbonden. Op die manier wordt er niet alleen efficiënt opgegaan met het hout, ook kan er worden bespaard op kostbare houtsoorten zoals hardhout. De vingerlas methode is dus ook duurzaam en past het in de huidige tijd van leven waar veel aandacht is voor duurzaam ondernemen en aandacht voor het milieu.

Vingerlassen zelf doen?
Zoals gezegd is de vingerlas methode een secuur werkje, de freesfiguren moeten namelijk naadloos in elkaar passen. Hierdoor is het goed om dit uit te besteden aan een vakman. U hoeft niet bang te zijn dat dit extra kosten met zich mee brengt, want doordat er juist efficiëntere met hout wordt omgegaan levert het voor bedrijf ook winst aan de kant van het inkopen van hout op. Daarnaast kunt u bij een vakman de precieze afmetingen doorgeven en wordt er geen resthout geproduceerd.