Tips bij het kiezen van een zorgverzekering voor ouderen

Voor ouderen blijft het lastig om een goede zorgverzekering te vinden. Zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering, dat geldt niet voor de aanvullende verzekeringen. Bij de meer uitgebreide pakketten kunnen zorgverzekeraars voorwaarden stellen door middel van een medische selectie. De kans wanneer je wat ouder bent en meer risico loopt op ziektes dat ze je afwijzen is groter. Worden ouderen dus nog wel geaccepteerd is de vraag? Lees in dit blog tips hoe je toch een goede zorgverzekeringen voor ouderen kunt kiezen. 

Aanvullende verzekering nodig? 

Het is voor ouderen heel belangrijk om te weten of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt of niet. Het is allemaal wel heel persoonlijk, de ene persoon is gezonder dan de andere. Ga niet automatisch kiezen voor de hoogste dekking als je nog kerngezond bent. Een tip die wij geven is dat het handig kan zijn om een potje achter te houden voor onvoorziene zorgkosten.  

  • Bedenk goed wat je zorgbehoeftes zijn en bepaal of je daarvoor aanvullend wil verzekeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fysiotherapie, gehoortoestellen of brillen/lenzen. 
  • Ga zorgverzekeringen met elkaar vergelijken om te zien welke zorgverzekering het beste bij je past en welke de goedkoopste zorgverzekering is. 
  • Ga bij familie leden langs wanneer je er zelf niet uitkomt.  

Bepaal het eigen risico 

Het is ook nog eens handig om te kijken hoeveel eigen risico u wilt. Wanneer u bijvoorbeeld het komende jaar geen zorgkosten verwacht, zou je het eigen risico omhoog kunnen doen. Wat het gevolg hiervan is, is dat je zorgpremie omlaag gaat. Verwacht je echter wel veel zorgkosten dan is het niet slim om je eigen risico omhoog te doen. 

Veranderingen in 2020 omtrent zorgverzekering 

In 2020 zullen er wederom weer veranderingen zijn omtrent de zorgverzekering. 

  • Minder uitgebreide aanvullende verzekering. In 2020 zal de aanvullende verzekering en de tandartsverzekering minder vergoeden. 
  • Zorgpremie stijgt in 2020. De zorgpremie stijgt met €37. Dit is ongeveer 3 euro per maand.  
  • Stijging van de zorgtoeslag. Heb jij toevallig recht op zorgtoeslag? Dan ontvang jij in 2020 meer dan in 2019. Dit is een logisch gevolg van de stijging van de premies. De stijging is:
    voor alleenstaande €67 en voor meerpersoonshuishoudens €95. 

Benieuwd naar de goedkoopste zorgverzekering voor jongeren?