Succesvol Afvallen Met Geduld

Wie wil afvallen heeft daar meestal maar weinig geduld mee. We raken die kilo’s liever gisteren dan vandaag kwijt. Helaas echter is al die haast onverstandig. Zowel psychisch als lichamelijk kan het problemen geven zoals ontmoediging en het jojo effect.

De ervaring leert dat mensen die meer geleidelijk afvallen een grotere kans hebben op blijvend succes. Met een realistisch tijdspad en een geduldige aanpak blijf je beter gemotiveerd, voorkom je ongezond dieetgedrag en kun je het nieuwe gewicht beter vasthouden.

Afvallen en ontmoediging

Een streng dieet is een drastische wijziging van je gebruikelijke eetpatroon, wat om veel aanpassing en discipline vraagt. Hetzelfde geldt voor een plotselinge overschakeling van weinig naar veel lichaamsbeweging. Doe je allebei, dan heb je opeens een heel ander leven dan je gewend was en waarschijnlijk ook dan je gewild had. Dan is het niet vreemd als je voortijdig afhaakt.

Wanneer je gedurende een langere periode steeds opnieuw kleine aanpassingen maakt, kun je een dergelijk ontmoediging vermijden. Bouw de hoeveelheid suiker en vet die je binnenkrijgt stap voor stap af en zorg ervoor dat je extra beweging krijgt op een voor jou prettige manier.

Afvallen en het jojo effect

Op de korte termijn kan snel afvallen best succes hebben. Op de langere termijn wacht echter het jojo effect. De kilo’s die je zo dapper was kwijtgeraakt vliegen er weer aan plus nog een paar extra.

Dat komt omdat je lichaam tijdens de lijnperiode zuiniger is gaan werken. Eigenlijk heb je het zelf geleerd om met veel minder calorieën een veel grotere inspanning te doen. Als je dan vervolgens opgelucht terugvalt in je oude levensstijl, zal je lichaam meer vet opslaan dan voorheen. Dit kun je met een stapsgewijze planning voorkomen.

Ook mentaal kan een rustig tempo echter helpen om het jojo effect te voorkomen. Om je nieuwe gewicht vast te houden, is het waarschijnlijk nodig je eetpatroon permanent te wijzigen. Met een geleidelijk dieet wen je bijna vanzelf aan zo’n nieuw eetpatroon.

Afvallen met geduld

Wie wil afvallen en dat een beetje tijd geeft, hoeft dus eigenlijk minder opofferingen te plegen en heeft toch een grotere kans op succes. Je moet dan wel de wens om je overgewicht zo snel mogelijk kwijt te raken, laten varen. Meer informatie en tips over afslanken is te vinden op www.healthcarechain.net.