Paracord voor beginners

De kans bestaat dat je nog nooit eerder van een paracord gehoord hebt. Geen probleem, want we gaan je hier precies uitleggen wat het precies is en waar het voor dient. Als aanvulling zie je ook nog eens hoe je dit allemaal kunt gebruiken. Het zal je zeker verbazen waarvoor tegenwoordig een paracord allemaal wel niet kan dienen. Reden genoeg dus om snel door te lezen!

Wat is een paracord?

De geschiedenis van het paracord gaat al terug tot in de Tweede Wereldoorlog. Toen werd het al gebruikt als lijn om de parachutes te dragen. In de tussentijd is het populair geworden onder mensen die veel buitenactiviteiten doen. Omdat het multifunctioneel is kan het altijd van pas komen. Ook in het leger en door militairen wordt het nog steeds gebruikt.

Vandaag de dag worden er steeds meer inventieve manieren verzonnen waarop een paracord kan worden meegenomen. Zo zien ze we ze steeds meer als armband. Maar ook als riem of sleutelhanger komt het wel eens voorbij. Dit zijn gelijk handige manieren om ervoor te zorgen dat je het altijd bij je draagt, want je weet nooit wanneer het van pas komt. Andere doeleinden waarvoor men het ontdekt heeft zijn als vorm van decoratie. Bijvoorbeeld om een lichtje.

Waar bestaat een paracord precies uit?

Eigenlijk zijn het meerdere nylon draden aan de binnenkant met een zogenoemde nylon mantel aan de buitenkant. Als je dit alles uit elkaar haalt zul je meters draad hebben. Hierdoor wordt het bruikbaar voor allerlei activiteiten. Welke precies geschikt is voor gebruik hangt een beetje af van wat je er precies mee gaat doen. Het ene model is namelijk wat geavanceerder dan het andere. Maar ook in de dikte en kwaliteit kan veel verschil zitten.

Verschillende typen paracords

Er zijn diverse varianten qua type paracord te verkrijgen. Deze kunnen verschillen van het type I tot aan het type IV. Deze types onderscheiden zich doordat er een verschil zit in het aantal binnendraden. Maar ook de trekkracht verschilt bij ieder type. De totale trekkracht die een paracord kan hebben wordt ook gebruikt als naam voor een bepaald type. Dit is voor ons echter niet heel handig, omdat dit getal pounds aanduidt en niet kilogram.

Waar kan paracord gekocht worden

Online heb je talloze webshops waar je paracord aan kunt schaffen. Vaak wordt dit in verschillende kleuren, waaronder paracord zwart, en types aangeboden. Dit is uitermate makkelijk als je een bepaalde soort voor ogen hebt. Zo kun je vaak al de volgende dag een stuk paracord naar wens in huis ontvangen.