Overstappen naar een IP-camera

Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten bewakingscamerasystemen, analoge bewakingscamera’s en IP-camera’s. Beide camerasystemen verzenden de beelden naar een door jouw gewenste bestemming. Een van de verschillen tussen deze camera’s is dat het formaat van analoge camerasystemen gebruikt kunnen worden voor televisie en videorecorders. IP-camera’s zetten het videosignaal om in IP-pakketten die via het internet kunnen worden verzonden naar bijvoorbeeld een server. Maar er zijn meer verschillen. Lees daarom hier over de verschillen tussen beide camerasystemen.

Wat zijn de kosten?
Wanneer je beide systemen naast elkaar legt zijn er duidelijk voordelen en nadelen aan beide camera’s. In het verleden hadden analoge camera’s vaak een lagere prijs dan de IP-camera. Dit veranderd echter snel. Dat komt omdat IP-camera’s en opslagapparatuur een sterke prijsdaling hebben laten zien. Het is zelfs zo dat analoge camerasystemen in vergelijking met de levensduur hogere totale kosten heeft dan de IP-camera.

Een andere belangrijke factor waardoor de IP-camera vaak minder duur is, zijn de kosten voor bekabeling. Analoge camera’s gebruiken coax en een voedingskabel, terwijl IP-camera’s gebruik maken van een standaardbekabeling.

Mogelijkheden
Een ander voordeel van een IP-camera is dat de mogelijkheden veel groter zijn. Zij hebben bijvoorbeeld een veel grotere resolutie en analoge camera’s. Deze betere resolutie zorgt voor een veel groter gezichtsveld. Dit zorgt er voor dat er veel minder camera’s gebruikt hoeven worden om hetzelfde gebied te bekijken. Omdat IP-camerasystemen dus minder camera’s nodig heeft, zorgt ook dit voor lagere kosten.

Digital zoomfunctie
Deze digitale zoomfunctie is een ander belangrijk kenmerk van een IP-camera. Veel analoge camerasystemen beschikken niet over deze digitale zoomfunctie. Deze functie geeft de gebruiker de mogelijkheid om in te zoomen op zowel live beelden als al eerder opgenomen beelden. Op deze manier kan je na een incident beter op onderzoek uitgaan om een eventuele dader te pakken. Hoe meer pixels de beelden hebben, hoe verder je kan inzoomen. Dit is vooral handig om te proberen een kenteken te achterhalen.

Uitbreiding van het bewakingssysteem
Het uitbreiden van een analoog camerasysteem kan er veel geld kosten. De meeste systemen zijn beperkt tot 4, 8, 16, of 31 camera’s. Met een IP-systeem kan een gebruiker veel meer opslagruimte toevoegen dan wat er in eerste instantie is aangeschaft. Zo kan je gemakkelijk het systeem uitbreiden zonder voor veel extra kosten te komen staan. De kosten voor een harde schijf zijn in de loop van jaren ook nog eens afgenomen. Zo kan je heel eenvoudig en heel goedkoop het bewakingssysteem uitbreiden.

IP-camerasystemen is in een heel snel tempo gegroeid tot wat de norm aan het worden is voor videobewaking. Door gebruik te maken van geavanceerde functies, schaalbaarheid en dalende kosten is de analoge bewakingscamera niet langer de nummer 1 keuze is videobewaking.