Hoe kies je een app ontwikkelaar in 5 stappen?

In 2019 zijn er genoeg app ontwikkelaars om uit te kiezen. Maar op welke kan jij rekenen? Als jij je miljoenen idee goed hebt uitgewerkt is het tijd om een app te realiseren en die centen te vangen. Maar met al die keuze aan app ontwikkelaars, welke past nou bij jou?

Hieronder is een overzicht gemaakt met daarin tips om in 5 stappen een app ontwikkelaar te kiezen.

Stap 1. Kies 10 app ontwikkelaars

Stel een lijst op van ongeveer 10 app ontwikkelaars. Je zult eerst wat research moeten doen en moeten achterhalen wie er grotendeels aan jouw eisen voldoet.

Zoekmachines (Google, Bing)

Met zoekmachines zal je een hele hoop app ontwikkelaars kunnen vinden. Bekijk zowel de organische als de betaalde resultaten. De bedrijven die adverteren zijn in veel gevallen net wat groter en hebben over het algemeen wat meer ervaring. Ze hebben er namelijk ook geld voor over om gevonden te worden door jou.

Omgeving

Raadpleeg je omgeving, wellicht heeft er iemand in jouw omgeving ooit een app laten maken. Of kennen zij iemand die in deze branche actief is. Op deze manier heb je een goede ingang bij een betrouwbare app ontwikkelaar.

Overzicht aanbieders

Er zijn genoeg overzichten van allerlei aanbieders van verschillende diensten. Ook van app ontwikkelaars dus. Wellicht niet up-to-date maar je hebt in ieder geval een overzicht van namen.

Stap 2. Kies 3 tot 5 ontwikkelaars

Zodra je de 10 app ontwikkelaars hebt gekozen ga je hiervan 3 tot 5 ontwikkelaars kiezen. Het kost veel werk om bij 10 partijen een offerte aan te vragen. Om de juiste 3 tot 5 te kiezen zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Je kunt de website bekijken maar nog beter bel de organisatie even op. Dan heb je gelijk de mogelijkheid om door te vragen.

Een aantal criteria waar je op moet letten

Interne organisatie

Hoeveel personeel heeft het bedrijf? Is er maar 1 developer waar je op kan rekenen? Bedenk dan dat deze developer ziek kan worden of uit kan vallen. Dan is er niemand meer die aan je app kan bouwen. Waar is de ontwikkelaar gevestigd? Het is fijn om af en toe de progressie te bespreken en dit face-to-face te doen. De drempel wordt verhoogd als de ontwikkelaar niet in jouw omgeving zit.

Ervaring

Vrijwel iedere ontwikkelaar heeft op zijn website een menu item met projecten, cases of referenties. Wat vind jij van het portfolio? Is het interessant en ben je onder de indruk? Als er bedrijven bijstaan die jij kent is dat goed. Als deze grote bedrijven de app ontwikkelaar vertrouwen, kan jij dat ook.

Services

Wat heb jij allemaal nodig van de app ontwikkelaar? Moet de ontwikkelaar na oplevering van de app ook helpen bij het promoten in de app stores? Dan is een full-service bureau een aanrader. Mocht je slechts een gedeelte van het project willen uit besteden dan is een full-service bureau overdreven.

Stap 3. Selectie

Vervolgens ga je een selectie maken van de 3 tot 5 app ontwikkelaars. Je kunt offertes aanvragen om wat meer informatie te ontvangen over de kosten en de duur van het project. Daarnaast nog een aantal van de ontwikkelaars spreken zodat je er een goed gevoel bij krijgt en zeker weet of het klikt.

Stap 4. Onderhandelen over het contract

Na de keuze in welke app ontwikkelaar jij wilt in huren is het zaak om het contract te bespreken. Denk hierbij aan het budget en de planning. Een tip van ons is vraag naar de finale prijs. Als de app ontwikkelaar er een goed gevoel bij heeft en denkt dat de samenwerking van lange duur is. Kan er zomaar 5 tot 10% van de offerteprijs af gaan.

Partijen

Welke partijen zijn betrokken bij het project en wat zijn de gegevens van de bedrijven. Zoals adresgegevens en rechtsvormen.

Opdracht

Een korte beschrijving en een verwijzing naar eerdere documenten.

Kosten

Wat is het vastgestelde budget? Welke zaken Welke zaken vallen eventueel buiten het budget en worden op nacalculatie gefactureerd? En wat is het tarief wanneer er iets buiten het budget valt?

Planning

Wanneer moet het project af zijn? Wordt er tussentijds nog iets opgeleverd?

Betaling

In hoeveel termijnen worden de facturen gestuurd en hoeveel bedragen deze facturen? Het is gebruikelijk om van te voren een gedeelte te betalen, tussentijds en bij oplevering.

Compatiblity

Vanaf welke Android- en/of iOS-versies hoort de app perfect te functioneren? Het is vaak onmogelijk om alle historische versies te ondersteunen, maar zorg ervoor dat een brede doelgroep (> 75%) jouw app zeker kan gebruiken. Leg daarnaast vast of de app alleen geschikt hoeft te zijn voor smartphones of ook voor tablets.

Service Level Agreement

Wat is de termijn waarbinnen de ontwikkelaar eventuele fouten of tekortkomingen moet herstellen? Hoelang is de ontwikkelaar verantwoordelijk voor eventuele bugs die gemeld worden door gebruikers? Ontwikkelaars garanderen over het algemeen geen toekomstbestendigheid, dus is het slim om vooraf afspraken hierover te maken in een service level agreement (SLA). In dat geval weet je waar je aan toe bent als je app niet functioneert op nieuwe Android- of iOS-versies. In een SLA kun je zaken vastleggen ten aanzien van prioriteiten, responstijden, tarieven en doorlooptijden waarbinnen toekomstige issues afgehandeld moeten worden.

Eigendom

Wie is eigenaar van het idee, concept, design en de broncode van het project? Omdat de code feitelijk het belangrijkste eindproduct van een app-ontwikkelaar is, komt dit hierna meer in detail ter sprake.

Voorwaarden

Welke algemene voorwaarden zijn van toepassing: die van de app-ontwikkelaar of de inkoopvoorwaarden van jouw bedrijf? In het eerste geval is het goed om te controleren of de voorwaarden van de app-ontwikkelaar geen al te beperkende zaken bevatten. Worden diens voorwaarden door een bredere vakgroep gehanteerd, dan biedt dit meer zekerheid.

Tekenen

Beide partijen bevestigen alle afspraken door het plaatsen van een handtekening en een paraaf op iedere pagina van de overeenkomst.

Stap 5: Eindproduct de Broncode

Het eindproduct van een softwareproject is natuurlijk de broncode. Het is daarom van groot belang dat je ervoor zorgt dat de broncode jouw intellectuele eigendom wordt. Het kan voorkomen dat je toch niet zo tevreden bent over de huidige app ontwikkelaar. De app ontwikkelaar gaat failliet of stopt met het aanbieden van zijn diensten.