Het onderhouden van apps

Wanneer je een app hebt wil je dat deze te gebruiken is door iedereen. Echter is dit onmogelijk en irreëel. De kosten hiervoor lopen enorm hoog op en er lopen mensen rond met oude telefoons die binnenkort niet meer mee draaien. Daarvoor hoef je dus niet je app beschikbaar te maken. Tenzij dit je doelgroep is natuurlijk.

Hoe ouder de smartphone, hoe groter de kans dat het besturingssysteem van het toestel ook achterloopt. Het is relatief duur om uw app geschikt (compatible) te maken voor deze oudere versies, terwijl hun aandeel in de tijd ook nog eens afneemt. Daarnaast ontbreekt de zekerheid dat uw app soepel blijft draaien op toekomstige softwareversies die Android en Apple uitbrengen. Het is een balans tussen verleden en toekomst, waarbij u vooral naar de feiten moet kijken om de juiste beslissingen te nemen.

Verschillende platformen

Als uw app op verschillende platformen draait zal er voor beide platformen een update plaats vinden. Dat betekent dubbele kosten, zo heeft zowel Apple als Android een eigen development omgeving.

Apple

Apple maakt sinds de afgelopen jaren gebruik van een update systeem die de eindgebruiker bijna verplicht om de update door te voeren. Binnen een aantal weken is vrijwel meer dan 75% de update geïnstalleerd op de geschikte toestellen.

Android

Het updateproces van software op Android-smartphones is iets minder voorspelbaar. De reden hiervan is dat alle fabrikanten (Samsung, LG, HTC) hun eigen beleid hebben. Ze besluiten individueel wanneer een nieuwe Android-softwareversie wordt uitgerold op de smartphones van klanten. Er is dus sprake van een veel meer gefragmenteerde Android-markt. Waar je als iOS-ontwikkelaar slechts rekening hoeft te houden met een tiental verschillende iPhone-modellen, loopt dit aantal voor Android al snel in de duizenden (!) modellen.

Waarom updaten?

Er zijn verschillende redenen om app onderhoud uit te voeren.

Beveiliging

Als je gegevens verzamelt in en via de app dan is het van groot belang dat deze gegevens veilig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe wetgeving omtrent persoonsgegevens en dergelijke. Het digitale landschap verandert in hoog tempo en jouw app zal dus regelmatig updates nodig hebben zodat het veilig blijft voor de gebruikers om de app te gebruiken.

Social

Wanneer je als app de mogelijkheid biedt om in te loggen via social media. Dan moet deze functie blijven werken. Het zal voor veel irritaties zorgen wanneer deze functie niet meer werkt.

Verbeteringen

Je hebt een app laten maken, maar na een jaar of meer wil je een aantal functies toevoegen of uitbreiden. Er zullen dan verbeterigen moeten worden doorgevoerd zodat de app mee gaat met de tijd.

Dit soort updates zijn de meest uitgebreide updates om deze betrekking hebben op veel meer onderdelen van de app.

Gevolgen van geen onderhoud

Het niet uitvoeren van updates leidt in veel gevallen tot minder gebruikers en een slechtere gebruikerservaring. Gebruikers gaan dan op zoek naar een alternatief. Het is dus zaak om updates uit te voeren en je app toekomstbestendig te maken.

Frequentie van onderhoud

Hoe vaak je een app moet onderhouden verschilt natuurlijk per app en de grootte en complexiteit van de app. Maar het gemiddelde is 1x per half jaar.

Lees meer over onderhoud van apps, kosten van het onderhoud en het volledige advies.