De geschiedenis van de marathon

Ondanks de macabere afloop van het beroemde verhaal van de eerste marathonloper in de geschiedenis van de mensheid, werd de sport een groot succes. “Verheug u, wij hebben gewonnen” zijn voor altijd verbonden met deze eerste marathon. Tijd voor de geschiedenis van de marathon.

Het is misschien wat overdreven om te stellen dat zonder de Griekse soldaat Pheidippides er nooit zoiets zou zijn geweest als een marathon. In dat geval was er iemand anders aangesteld die de eerste marathon had moeten lopen.

Perzen

Wat zag het er slecht uit voor de oude Grieken. Onder leiding van generaal Miltiades moesten zij een bijna hopeloze strijd voeren tegen de Perzen. Zij beschikten over een veel groter leger, maar het lukte niet om een overwinning te behalen.

Even leek het erop dat de geschiedenis zich in het voordeel van de Spartanen zou beslissen, toen Pheidippides er eerst op uit werd gestuurd om de Spartanen om hulp te vragen. Zij weigerden echter en het was een zinloze tocht geweest die de arme soldaat moest afleggen. Het nieuws over de weigering moest hij eerst voorleggen aan de Atheners, waarna hij naar het slagveld bij Marathon moest terugkeren. Daar bleek dat de Grieken (of liever, Atheners) de winst behaalden en opnieuw werd de arme soldaat erop uit gestuurd.

Opnieuw moest hij het nieuws overbrengen, maar na al die kilometers ging hem dat niet meer zo best af. De soldaat viel dood, getroffen door een zonnesteek, neer. Nog wel kon hij de laatste woorden uitbrengen: “Verheug u, wij hebben gewonnen.”

Of het allemaal echt zo gegaan is, dat valt niet met zekerheid te zeggen. Wel is duidelijk dat er inderdaad een veldslag heeft plaatsgevonden bij Marathon, waarbij de Perzen een gevoelige slag toebedeeld kregen. Een vernedering.

Olympische Spelen

De marathon was een feit. Althans, wanneer we ervan uitgaan dat deze ook wel gelopen werd op de Klassieke Olympische Spelen. Meer zekerheid is er voor wat betreft de meer moderne Spelen. Alles wat ook maar een beetje te maken had met de Klassieke Olympische Spelen was volgens Pierre de Coubertin, aanvoerder van de Olympische Beweging, interessant genoeg om bestudeerd te worden. Er moest daarna bepaald worden of de sport dan ook onderdeel kon vormen van de Olympische Spelen. Omdat er niets beter was dan een eerbetoon aan de Klassieke Spelen in de vorm van een hardloopwedstrijd, bestond er geen enkele twijfel over dat deze sport ook tijdens de moderne Spelen beoefend moest worden.

De eerste Olympische marathon

Tijdens de eerste moderne Spelen van 1896 (Griekenland) werd de marathon voor het eerst beoefend. Het was pas na de marathon van 1908 (Londen), overigens met drieënhalve maand dramatisch verlopen, dat de afstand voor de marathon 42 kilometer en 195 meter zou bedragen. De extra 195 meter die de organisatie erbij had betrokken was nodig om de Britse koninklijke familie een beter uitzicht op de race te geven. In de opvolgende Spelen werd iedere keer een andere afstand gebruikt. Pas twaalf jaar later zou de afstand definitief ingesteld worden op 42 kilometer en 195 meter.

Overigens waren de Spelen in 1908 nu niet echt het beste staaltje van goede planning. Eigenlijk zouden ze gehouden worden in Rome, maar dankzij de uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius in 1906 werd het gereserveerde geld voor de Spelen gebruikt voor de wederopbouw van de stad Napels.

Wie nu denkt dat de Spelen voor de Londenaren happening waren komt bedrogen uit. De nabijgelegen Frans-Britse Expo waren net iets meer interessant. Wellicht heeft het ook niet geholpen dat de Spelen door het opnemen van zowel winter- als zomersporten bijna drieënhalve maand zouden duren. Met interessante sporten die hun weerga niet kenden. Wat te denken van motorboot races, pistoolschieten en natuurlijk touwtrekken. Mocht er al sprake zijn van een publiekslieveling, dan was dat toch wel de marathon. De mythische voorgeschiedenis maakte dit Olympisch nummer tot een groot succes. Een succes dat tot op de dag van vandaag nog steeds ongekend groot is.

Moderne marathon

Toch is de marathon vandaag de dag heel andere koek dan voorheen. Hoewel hardlopen nog steeds erg populair is, kiezen mensen ervoor om op een andere manier afstanden af te leggen. Te denken valt aan de halve marathons of zelfs het gebruik van een fitnessapparaat zoals een loopband of een andere interessant apparaat. Dit heeft in de meeste gevallen te maken dat men liever niet onder extreme weersomstandigheden buiten wil gaan hardlopen. Iets waar ook wel wat voor te zeggen valt, getuige de geschiedenis van de marathon.

Daarnaast hebben marathonlopers door de decennia heen ook tijdens de sport meer faciliteiten tot hun beschikking die voorheen niet aanwezig waren. Je kunt hierbij denken aan mobiele toiletten langs de route mocht het zover komen. Ook krijgen marathonloper onderweg een bidon met opdruk van de sponsoren aangereikt om uit te drinken, die ze vervolgens onderweg langs de weg dumpen helaas. Ook kleding en schoeisel heeft voor verbetering gezorgd voor het zo comfortabel kunnen dragen van de kleding.

De marathon zal nog zeker één van de meest historische sporten zijn die de tand des tijds heeft overleefd. Voor meer details over de marathon kun je kijken op Wikipedia.

Grote marathons

In de hele wereld zijn er grote marathons die gehouden worden. Deze marathon events trekken tenminste 30.000 deelnemers aan. De meest bekende hiervan zijn:

  • Newyork marathon
  • Marathon Parijs
  • Marathon Berlijn
  • Chicago marathon
  • Marathon Londen
  • Boston marathon
  • Tokyo marathon

Ook Nederland heeft marathons waarvan de meest bekende de marathon van Rotterdam en Amsterdam zijn. Deze trekken ieder 12.000 deelnemers aan. In totaal zijn er 35.000 deelnemende Nederlanders die de marathon lopen of hebben gelopen.

Marathons in Nederland

Marathon Rotterdam Rotterdam
Marathon van Amsterdam Amsterdam
Marathon Eindhoven Eindhoven
Kustmarathon Zeeland Burgh-Haamstede-Zoutelande
Marathon van Leiden Leiden
Marathon van Enschede Enschede
Marathon Zeeuws-Vlaanderen Terneuzen – Hulst
Berenloop Terschelling
Marathon van Utrecht Utrecht
Two Rivers Marathon Zaltbommel
Spark Marathon Spijkenisse Spijkenisse
Lentemarathon Amstelveen
Mar-athon Sneek
Marathon Brabant Etten-Leur
Ronde Venen Marathon Abcoude
Marathon Amersfoort Amersfoort
Brabantse Wal Marathon Hoogerheide
Marathon van Hoorn Hoorn
Bikse Natuurmarathon Hilvarenbeek
Drents-Friese Woldmarathon Diever
Midzomeravondmarathon Diever
Midzomermarathon Apeldoorn Apeldoorn
Boscross marathon Diever
Marathon Meerssen Meerssen
Den Haag Strandmarathon (winter) Den Haag
De Maasdijk Ravenstein
Pijnenburg Bosmarathon Soest
Den Haag Strandmarathon (zomer) Den Haag
Rietvelt Natuurmarathon Lelystad