Cyber verlies

Nadat Kristi  hoorde dat haar online vriendin Amy plots was overleden voelde ze zowel shock als ontkenning. Ze krijgt nog steeds tranen in haar ogen als ze terugdenkt aan die eerste dagen na het overlijden.

“Amy was een betere, meer ‘echte’ vriend voor me dan de meeste mensen die ik persoonlijk ken. ‘

Kristi had Amy voor het eerst ontmoet in 2013 in een online game. Ze herkenden bij elkaar een vergelijkbare ‘gekheid’ en voorliefde voor fantasy-romans. “Iedere dag spraken we elkaar en deelden foto’s van onze gezinnen en we storten ons hart uit over onze echtgenoten”.

Ondanks dat Kristi en Amy alleen contact hadden via Social Media groeide en verdiepte de vriendschap door hun dagelijkse contact. “Amy moedigde me aan om uitgevers met mijn manuscripten te benaderen, ik liet alleen haar dingen lezen die ik nog niet gepubliceerd had.”

Vandaag de dag is meer dan 70 procent actief op Social Media. Het is gemakkelijker dan ooit om in contact te komen met vreemden; mensen waarvan we de meesten nooit in levende lijve zullen tegen komen.

Via onze smartphones kunnen ​​we zinvolle relaties op bouwen met vreemden. Virtuele vriendschappen ontstaan en die kunnen diep gaan. Zonder dat we elkaar fysiek ontmoeten delen we voor en tegenspoed met elkaar. Vriendschappen die vaak jaren duren. Maar wat als de online vriend plots sterft? Waar kun je dan met je verlies en verdriet terecht? Hoe geef je dat een plek in je leven? Verlies van iemand die je nog nooit in het echt hebt gezien?

Het onverwachte berichtje

Een toevallige blik op een post die voorbij kwam veranderde alles. Plots zag ze een van de online contacten Amy’s familie condoleren met haar overlijden.  “Ik was verbijsterd, kon het niet geloven, dacht dat moet een vergissing zijn.” Ze stuurde Amy snel een berichtje en wachtte op het  “ontvangen en gelezen” vinkje – maar dat kwam maar niet. Ook na dagen niet.

“Dagen kropen voorbij en ik bleef maar hopen” Hopen dat het om een andere persoon ging; dat het om een vergissing ging. Bij niemand kon ze terecht om navraag te doen. Uiteindelijk trok ze de stoute schoenen aan en benaderde ze de echtgenoot van Amy. Hij bevestigde wat ze vreesde: dat Amy inderdaad plots was overleden. “Ik was gebroken. Dagen met onverwachte huilbuien.”

Vijf manieren om met verdriet om te gaan

Oordeel niet

Verdriet is vaak dubbel enerzijds rouw je om het verlies, anderzijds treur je om het verlies van de steun en vriendschap die is weggevallen. Onze persoonlijke vrienden en familie snappen vaak ons verdriet niet goed. Maar laat ze niet oordelen: álle relaties zijn belangrijk, het maakt dan niet uit of we iemand wel of niet fysiek zien.

Verdriet mag

Internet heeft ons bewustzijn over de wereld uitgebreid. Doen uitstijgen boven de fysieke beperkingen van tijd en ruimte van ons lichaam. Sociale media stelt ons in staat met anderen onze ideeën, hoop en dromen te delen en te ontwikkelen. Diepgaande en langdurige relaties kunnen gebouwd worden op slechts woorden en afbeeldingen.

Wees voorzichtig

Moeten we wel contact met de nabestaanden die ons niet kennen opnemen? Mogen we onze condoleances aan hen sturen terwijl we ze niet kennen. Enerzijds willen we tonen hoeveel de overledene betekent heeft voor ons. Maar we willen ons ook niet opdringen.

Stuur een e-mail of berichtje aan de nabestaanden met daarin een favoriete herinnering. Vertel hen dat je hun wensen voor wel of geen contact wilt respecteren.  Familieleden zien uw bericht misschien pas na de uitvaart. Toch vinden de meeste mensen vinden heel fijn en troostend om te horen dat meer mensen van hun geliefde hebben gehouden.”

Als je de uitvaart wilt bijwonen besef dan dat je voor nabestaanden een vreemde bent. Ga naar de uitvaart als het goed voor je voelt, maar blijft uit de binnenste cirkel. Jouw relatie met de overledene was anders dan die van de partner, ouder, kind, broer of zus, enz., . Ook zou je later het graf met grafmonument kunnen bezoeken.

Een eigen ritueel

Het moeilijkste van rouwen is om het verlies te accepteren. Een online vriendschap heeft minder concrete ervaringen. Ook zijn  er meestal minder of geen objecten die een gemeenschappelijk herinnering dragen. Dat zijn zaken waar je normaal je verdriet op kunt projecteren. Dat maakt moeilijker om echt te beseffen dat je vriend is gestorven. Een eigen ritueel creëren helpt om in je hart weer een verbinding te maken met de dierbare.”

Vind mensen

Verlies verwerkt je niet; je leert ermee leven. Dat zelfde geldt natuurlijk ook voor online verlies. Het is niet vreemd om ook na jaren nog verdriet over het verlies te hebben. Zoek en vind steun bij een vriend die je vertrouwt of deel het verdriet in een online rouwgemeenschap. De beste steun en toeverlaat bij rouwen zijn anderen: want we het meest nodig hebben als een geliefde is gestorven, is de liefde en aandacht van anderen. “