CV Ketel Onderhoud 101: Basiskennis & Veelgestelde Vragen

Hoe vaak moet je een CV ketel laten controleren?

Gerenommeerde CV onderhouds bedrijven raden aan om minstens eens per 2 jaar de CV ketel te laten onderhouden. Jaarlijks onderhoud van een CV ketel is natuurlijk beter omdat problemen dan eerder opgemerkt worden door uw CV installateur. Dus als de financiën het toelaten is een jaarlijkse inspectie en onderhoud beter dan de tweejaarlijkse interval.

Is het wettelijk verplicht je CV ketel te laten onderhouden?

Nee, het is niet wettelijk verplicht om een CV ketel te laten onderhouden. Toch zijn er een aantal zwaarwegende redenen om je CV ketel minstens elke twee jaar te laten onderhouden. Beter zou eens per jaar zijn maar niet iedereen kan of wil hier geld aan uitgeven.

Wat controleert de installateur bij het jaarlijkste onderhoud? En wat gaat er meestal kapot?

Door je CV ketel regelmatig te laten onderhouden voorkom je dat allerlei zaken onnodig kapot gaan. Met onderhoud ben je slijtage voor en zorgt de installatiemonteur ervoor dat de onderdelen vervangen zijn voordat ze kapot gaan. Voorkomen is beter dan genezen, ook voor de portemonnee!

Vanaf het moment dat de CV ketel splinternieuw geinstalleerd is tot twee jaar later zouden er gewoonlijk geen storingen moeten optreden. Er is dus pas na twee jaar een controle en eventueel onderhoud nodig.

Na 3 tot 4 jaar kan de warmtewisselaar vervuild raken. Ook kan de branderpakking uitbranden of uitharden. Daarnaast kunnen er beschadigingen optreden op de isolatieplaten. Dit laatste is zeer gevaarlijk en kan brandgevaar veroorzaken.

Na 5 tot 6 jaar is de automatische ontluchter een veelvoorkomend probleem. Deze raakt defect en zal in dat geval moeten worden vervangen. Door lekkage kunnen bepaalde onderdelen gaan roesten wat uiteindelijk kan leiden tot lekkage.

Na 7 tot 8 jaar krijgen veel CV ketels last van een vervuilde luchtdrukschakelaar of een vervuilde ventilator. Een defect expansievat kan zorgt in deze periode vaak voor grote waterschade. Wees hier extra alert op bij het laten onderhoud van uw CV ketel.

Na 9 tot 12 jaar moet er extra gelet worden op zichtbare rookgasafvoer op lekkage bij lip ringen en condens lekkage. Ook treden er vaker dan elektronische stroringen op in deze levensfase van de CV ketel.

Na ongeveer 12 tot 15 jaar is de CV ketel nodig aan vervanging toe. Kies bij het vervangen van de CV ketel bij voorkeur voor een HR ketel. HR ketels leveren een hoger rendement, zijn zuiniger in gebruik en kunnen zorgen voor een flinke besparing op uw energierekening..

Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van CV ketels? Huurder of verhuurder?

Afhankelijk van uw huurcontract kunnen onderstaande richtlijnen afwijken maar over het algemeen is de verantwoordelijkheid voor de CV ketel als volgt verdeeld:

Groot onderhoud en duurdere reparaties aan de CV ketel komen voor rekening van de verhuurder. De huurder neemt minimaal onderhoud en kleine reparaties voor zijn rekening.

Onder kleine reparaties verstaan we werkzaamheden die makkelijk door de huurder zelf uitgevoerd kunnen worden. Als de kosten teveel oplopen zijn de kosten alsnog voor de verhuurder. Een aantal voorbeelden van kleine reparaties:

  • Bijvullen
  • Opnieuw opstarten
  • Ontluchten

Als schade aan de CV ketel door verkeerd gebruik of eigen schuld is ontstaan is de schade altijd voor de huurder. Tenzij anders overeengekomen in het huurcontract.

Conclusie

Het onderhoud van CV ketels is van belang om onnodige schade te voorkomen. Het niet onderhouden van een CV ketel kan zelfs gevaarlijk zijn. Zorg ervoor dat de ketel op tijd onderhoud krijgt of doe het zelf.