3 Belangrijke keuzes bij de aankoop van een haard

Je hebt dus besloten om een haard te kopen? Goed idee! Maar dan zal je ongetwijfeld nog enkele knopen moeten doorhakken. Want wie een haardenwinkel binnenstapt wordt overdonderd door het grote aanbod. Er zijn immers tientallen modellen om uit te kiezen – elk met hun eigen voordelen en nadelen.

Bij de aankoop van een nieuwe haard moet je verschillende keuzes maken. Bijvoorbeeld…

Keuze #1: ga je voor hout, aardgas of elektriciteit?

Een haard produceert warmte. En daarvoor is er natuurlijk een brandstof nodig. Doorgaans zijn er drie brandstoftypes om uit te kiezen: houtblokken, gas of elektriciteit.

Een houthaard is de meest eenvoudige variant. Dit model heeft simpelweg een brandkamer waarin je hout stookt. Het nadeel is wel dat er heel wat werk inkruipt. Je moet namelijk stookhout kopen, naar de haard brengen, het vuur aansteken, af en toe een nieuwe blok hout op het vuur werpen, enz. Wie van gebruiksgemak houdt, kiest dus best voor een ander type.

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor en gashaard. Die biedt verschillende voordelen. Zo kan je heel erg precies de temperatuur regelen (wat met hout moeilijker is). Daarnaast is de haard opgestart in enkele seconden. En ook het vuur doven gaat erg snel. Je kan zelfs het vuur bedienen vanop afstand met je smartphone of een afstandsbediening.

Tenslotte zijn er nog de elektrische haarden. Het grote voordeel van dit type is dat er geen hout of aardgasaansluiting nodig is – enkel een stopcontact. Nadeel is wel dat ze minder warmte produceren dan een houtkachel of gashaard.

Keuze #2: kies je voor vrijstaand of ingebouwd?

Nu je een brandstof hebt geselecteerd, moet je nog kiezen of je voor een inbouwhaard of een vrijstaand model kiest.

Bij een inbouwhaard wordt een speciale cassette in een omkasting verwerkt. Die omkasting kan een sobere beplating zijn, maar evengoed een grote wandkast. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Natuurlijk zijn er ook een heleboel vrijstaande modellen. Deze kachels staan op de muur, hangen tegen de muur of bengelen zelfs aan het plafond.

Deze keuze is erg persoonlijk. Een inbouwhaard is wat subtieler en meer in het interieur geïntegreerd. Een losstaande kachel trekt meer de aandacht. Zeker wanneer je kiest voor een opvallende kleur.

Keuze #3: selecteer een ontwerpstijl

Zowat alle haardtypes (hout/aardgas/elektriciteit en vrijstaand/ingebouwd) zijn verkrijgbaar in diverse stijlen. Er zijn bijvoorbeeld strakke designhaarden voor moderne interieurs, maar evengoed modellen voor een landelijke woonkamer of een vintage eetkamer. Je hoeft trouwens niet dezelfde stijl als jouw interieurinrichting te kiezen. Want ook een stijlbreuk kan erg mooi zijn.